Sider

onsdag 30. juni 2010

Vanilje Ekstrakt del2


Som dere kanskje husker så lager jeg nå min egen vanilje ekstrakt. Det er nå en mnd. siden jeg satte i gang prosjektet og det begynner å nerme seg at jeg har en fin ekstrakt her. Du kan se min første post på emnet ved å klikke på DENNE linken.

Ekstrakten har nå fått en fin lys brun farge og duften av vanilje møter meg når jeg skrur av korken på flasken. Jeg bytter nå ut vaniljestengene med to nye for å få en enda mer intens smak av vanilje.

Mokkamuffins

Min søster starter ofte dagen med en kaffe og en liten bit sjokolade. Det er hennes pang start på dagen for å komme i gang. Jeg må nok innrømme at jeg er ganske lik henne på den måten. Ja takk kaffe... ja takk til sjokoladebiten! Vi har nok alle en slik greie som vi gjør for å komme i gang en tidlig morgen. Så med min kjære søster i tankene lager jeg nå Mokkamuffins, det vil si sjokolademuffins med kaffe, spis de varme eller kalde, det er opp til deg.

Du vet noen dager er man ekstra uheldig, i dag er en sånn dag for meg. Da jeg skulle fylle kaffekvernen med bønner oppdaget jeg litt for sent at posen med bønnene var revnet... ja da! Takk til svenske Löfbergs Lila som har dårlige sømmer...


Og tusen takk til min kjære som har kjøpt min kjære Electrolux Ergorapido! Vrrooooomm... og alle bønnene er ute av syne. Easy peasy!


Så tilbake til bakingen...


225g Hvetemel
1ss Bakepulver
2ss Bakekakao
1/4ts Salt
115g Smør (smeltet)
140gr Sukker
10gr Perlesukker
1 stort Egg (pisket)
1dl Fløte
1/2ts Mandelessens
2ss sterk Kaffe
1ss Kaffepulver (Nescafé)
100gr Kokesjokolade (grovhakket)

Topping:
3ss Perlesukker
1ss Kakao

  • Forvarm ovnen til 190grader C og fyll en 12stk muffinform med muffinpapir eller smør hullene med smør el. olje (evt. raps eller solsikke).
  • Visp sammen mel, bakepulver, kakao og salt i en stor bolle.
  • Bland sammen smør og sukker i en medium str. bolle. Tilsett det piskede egget. Rør inn melk, mandelessens, kaffe, kaffepulver og sjokolade.
  • Hell så den bløte blandingen i melblandingen og rør til det hele så vidt er blandet, la det være litt klumpete.
  • Bland sammen toppingen.
  • Fordel blandingen i muffinformene ca 2/3fulle og strø over toppingen.
  • La muffinsene steke i ca 20-20min til en testpinne kommer ut ren.
  • Spises varme eller avkjøles på rist.

torsdag 24. juni 2010

Leos bursdagskake

Nå er min lille Adrian snart ett år, og det betyr at hans små venner også fyller år nå. Lille Leo feiret sin dag på St.Hans aften og da måtte jeg ta med en kake til lille tøffingen. Som andre småttiser så er Leo også fasinert av Drømmehagens Makka Pakka. Jeg modelerte en Makka Pakka av marsipan som er farget med kakao. Jeg er helt nybegynner i modelering, så den ble som den ble. Marsipanen var veldig myk å jobbe med, neste gang skal jeg tilføye cmc i massen så den stivner til litt. Maizenna er godt å bruke når man skal modelere, men det var ikke nok til denne marsipanmassen. Men etterhvert kom han sammen med grillpinne i hodet og i beina!

Det er morsomt å lage barne kaker. De skal se morsomme ut og smake himmelsk! Denne kaken ble ikke helt perfekt i smøringen av smørekremen, det er noe jeg må øve meg på. Et dreiebrett hadde vert susen her.

Kaken ble en suksess. En helt fantastisk god sjokoladekake, med appelsinkrem som fyll og farget smørkrem til trekk. Resten av pynten er marsipan.


Jeg er medlem på et kakeforum der damene er helt fantastisk dyktige å pynte kaker. Jeg er jo bare helt ny til dette men lærer utrolig mye der inne. Om du er interesert i kakepynting er dette stede å oppsøke :) Du finner også alle oppskriftene på denne kaken på Kakefesten.

5min Sjokoladekake

Noen kvelder får jeg bare helt fullstendig sjokolade kick! Frustrerte Fruer er på og jeg får så lyst på sjokolade, da er det lett å lage en mikro kake i reklamepausen :) Da er denne oppskriften fin å ha om man ikke har noe sjokolade i hus. Oppskriften så jeg på Klikk.no men, jeg har endret litt på den da steketiden er for lang og smaken mangler litt vanilje etter min mening. De mener også at man kan blande alt i koppen man skal lage den i men det blir for klønete og liten plass å blande. Bruk en egen bolle og stek i glass eller kopp. Prøv å eksperimenter med sjokoladebiter, nøtter eller kanskje noen tørkede aprikos biter?


4ss Hvetemel
4ss Sukker
2ss Kakao
1/2ts Vaniljepulver
3ss Melk
2ss Rapsolje
2ss Egg (sammenpisket)


  • Ta en liten bolle og bland alt det tørre sammen.
  • Bland inn det våte.
  • Pisk egget i en liten skål og tilsett riktig mengde i blandingen.
  • Hell røren din i en fin liten kopp eller glass og stek det i mikro ovnen i underkant av 2min (800w). Følg med så det ikke brenner seg, da blir det ikke noe god smak!

søndag 13. juni 2010

Hasselnøttbrød

Her om dagen var jeg på biblioteket og lånte noen bøker. Der iblant boken Brød fra Åpent Bakeri. Åpent Bakeri på Damplass er mitt favoritt bakeri, så for meg å kunne forsøke å mestre noen av deres god saker er utrolig spennende. Jeg når ikke opp til deres nivå, men det er utrolig morsomt å forsøke.


Jeg hadde desverre ikke så mye hasselnøtter, så jeg kompenserte med å bruke halvparten med vanløttkjerner. Men i oppskriften skriver jeg original oppskriften.

I denne boken ser det ut som at den største ingrediensen er TID, her er det brukt en heve deig som du kan sette på morgenen for så å bake brøde om kvelden. Eller bake heve deigen om kvelden for å bake brødet om morgenen. Det er jo opp til deg.

Hevedeig:
1dl Vann
1.5dl Hvetemel
3g Gjær

Brød deig ca 8t senere....
150g Hasselnøttkjerner
7dl melk
(jeg valgte å varme melken litt)
1kg Hvetemel
50g Sukker
5ts Havsalt
30g Gjær
250g Hevedeig
(min ble ikke så tung, men jeg tok bare alt som jeg hadde)
100g Smør (kuttet i terninger
Rugmel til strøing

Hevedeig:
  • Bland alle ingrediensene i en liten bolle. Trekk plastfolie over og sett den for å gjøre sitt mens du sover eller går på jobb.. Tikk Takk... tikk... takk...
Brøddeig:
  • Rist hasselnøttene i tørr varm stekepanne til de begynner å svette. Grovhakk nøttene og sett de til side.
  • Bland 6dl av melken med hvetemel, sukker, salt og gjær i kjøkkenmaskinen og kjør den på lav hastighet i ca 3min.
  • Tilsett hevedeigen og øk hastigheten på kjøkkenmaskinen. La deigen elte i ca 5min mens du tilsetter resten av melken litt etter litt.
  • Tilsett smøret og kjør på lav hastighet til du har en smidig og jevn deig.
  • Tilsett hasselnøttene og la maskinen gjøre jobben sin igjen på lav hastighet.
  • La deigen hvile i ca 1t... tikk... takk... tikk... takk...
  • Del deigen i to emner og lag de til runde kuler.
  • La emnene hvile på bakebordet i 20 - 30min... tikk... takk... tikk... takk...

  • Form emnene til brød og legg de i smurte former eller på bakepapir på en stekeplate.
  • Dryss litt rugmel over, og snitt brødene med skrå snitt før de så hever... tikk... takk... tikk...takk...
  • Forvarm ovnen til 230grader C
  • Nå er brødene dobbelt så store og du setter de i ovnen til steking på nederste rille.
  • La brødene steke til de har fått en fin gyldenbrun farge... tikk... takk... tikk... takk... beklager men jeg kunne ikke dy meg :)
  • Avkjøles på rist.


Mine brød ble litt vel brune, da jeg stuptrøtt kl 23.30 satt de midt i ovnen og ikke på nederste rille i 30min. Men smaken var utrolig god. Mykt og deilig med sprø skorpe :)

Kilde: Åpent Bakeri

Banansjokolade Cupcakes

Jo da her kommer bananer og sjokolade sammen igjen. Jeg har tidligere laget disse cupcakene som en hel kake, men denne gangen er det porsjonert ut i cupcakes. Disse små herlighetene laget jeg til gatefesten her vi bor og de ble veldig godt motatt. Og det er jo alltid veldig koselig å få gode tilbakemeldinger på bakverket. De er i alle fall mine favoritter.

Jeg har tidligere sakt at har du over modne bananer som du helst bare vil kaste, så putt de i fryseren og ta de opp igjen til baking. Det er til disse du har spart de! Denne gangen hadde jeg ikke noen bananer i fryseren, for jeg har en liten gutt som elsker bananer. Så de kommer seg sjeldent til fryseren. Så jeg brukte bare bananer rett fra fruktskålen denne gangen. Og det jeg la merke til var at de gav ikke like så god smak som tidligere når jeg hadde brukt bananer som hadde vært fryst. Så moralen er: Frys bananenene :)


400g Sukker
245g Hvetemel
75g Kakao
1.5ts Bakepulver
1.5ts Natron
0.5ts Salt
2 store Egg
2 modne Bananer (moste)
240ml varmt Vann
120ml Melk
120ml Raps olje
1.5ts Vanilje Ekstrakt

Sjokolade Ganach:
227g Kokesjokolade
180ml Fløte
14g Smør

  • Forvarm ovnen til 180grader C og fyll en 20 muffinform med muffin papir, eller smør den godt med smør eller formfett.
  • I en stor bolle pisk sammen alt det tørre, og sett den til side.
  • Bland sammen bananer, egg, vann, melk, olje og vanilje.
  • Hell den våte blandingen i den tørre og rør til alt er godt blandet.
  • Hell den ganske tynne røren over i muffinformene 3/4 fulle.
  • La cupcakene steke midt i ovnen i ca 20 - 25min, til en testpinne kommer ut tørr.
  • Avkjøles på rist. Ta så på glasuren når de er avkjølt.
Ganach:
  • Brekk sjokoladen i biter i en stålbolle og sett den til side.
  • Kok opp fløte og smør akkurat til kokepunktet for så å helle den over sjokoladen.
  • La den stå i 5min før du rører rundt til du har en jevn og blank blanding.
  • La blandingen avkjøles helt før du pisker den opp til en krem.
  • Smør så på cupcakene og nyt! :)
Kilde: Joyofbaking

onsdag 9. juni 2010

Dagens skoop og Eple Cupcakes med Mandelglasur

Som en ekte Romsdaling liker jeg når jeg får riktige gode kjøp. Dvs. mye for pengene! Noen ville kalle meg en Møring... noe som vi Romsdalinger ikke liker å bli kalt. Men det er vel møringene som er mest kjent for å ville ha mest mulig for pengene. Ja nå lurer dere vel på hva er det jeg har funnet i dag og hva har jeg bakt i dag... Tålmodig, du skal få vite det!


Først gikk turen innom biblioteket. Jeg tenkte først at det var lenge siden jeg hadde satt mine bein på et bibliotek, så nå var tiden kommet for det. Fornøyd ble jeg da jeg oppdaget at de hadde en egen reol med bake og kokebøker. Jeg har nå mange bøker å titte i for inspirasjon til kommende bakeprosjekt.


Så gikk turen til Sandvika Storsenter, og der så jeg denne jordbærkutteren. Jeg mener å ha sett den i ett eller annet ukeblad. Jeg husker ikke riktig hvor. Det er jo sommerens "must have" av tingene man egentlig ikke trenger. Jo da, du ser riktig! Det er som en egge kutter, bare at denne er formet som en jordbær. Den selges hos Traktøren for 69kr. Jeg tittet, og tenkte ... haha... den trenger jeg nok ikke. Men så gikk jeg inn på Clas Ohlson og der så jeg den til 19kr. Helt makan, samme merket og alt. Så da måtte jeg ha den. Gleder meg til å kutte jordbær for å dekorere kaker.


Så gikk turen til altmulig butikken Søstrene Grene. Ja der har de jammen meg alt til en billig penge. Søte muffinsformer til 8 -10kr pakken. Det er jo nesten helt gratis! Fornøyd dro jeg hjem med mange fine former.

Og de formene måtte jo testes. Så jeg kastet meg over alle bøkene jeg hadde lånt på biblioteket og fant en kake oppskrift som jeg ble inspirert av og endret litt på for å lage til Cupcakes. Eple Cupcake med noe som skulle bli mandelglasur, som bare ikke fungerte for meg i dag for jeg lagde den feil første gang, og måtte lage den på nytt. Noe som da gjorde at jeg fikk lagt den på kakene for sent til å steke det inn. Ja ja.. men det gjorde virkelig ikke noe, for smaken ble utmerket!

APPLE CUPCAKES


150gr Smør (mykt)
2 1/2dl Sukker
2 Egg
1/2ts Vanilje Ekstrakt
4 3/4dl Hvetemel
2ts Bakepulver
1/4ts Salt
2 Epler
(skrellet, kjærnen fjernet og kutet i små biter)

Mandelglasur:
25gr Smør
1/2dl Sukker
1/2ss Hvetemel
1dl Mandler (hakket)



  • Forvarm ovnen til 175grader C og fyll en muffinform med muffinpapir.
  • I en medium str. bolle pisk sammen hvetemel, bakepulver og salt. Sett denne bollen til side.
  • Pisk sammen smør og sukker til en lett og luftig smørekrem i en stor bolle.
  • Tilsett eggene, ett om gangen og pisk mellom hvert egg. Tilsett vanilje og pisk den inn.
  • Hell inn melblandingen og rør den godt inn.
  • Når røren er blandet, vend inn eplebitene.
  • Fyll muffinformene 2/3 fulle med røre (her har jeg fyllt mine litt vel mye).
  • Stek cupcakene i 30 -35min, til gyldenbrune. Om du ønsker å lage glasuren tar du ut cupcakene når de er stekt i ca 15 -20min (du vil kjenne at de er litt "fjæring" i de når de er klare til å ta imot glasuren). Sett de så tilbake og stek ferdig tiden ut.
  • Avkjøles på rist... om de rekker å bli kalde før de er spist opp.


Mandelglasur:
  • Smelt smøret i en kjele.
  • Rør inn sukker og hvetemel.
  • Når blandingen begynner å bole, rør inn mandlene og ta kaserollen av varmen.
  • Fordel glasuren på kakene og fortsett steketiden.

mandag 7. juni 2010

Congo Bars

Congo Bars er små ruter med godsaker. Her har jeg laget med M&M, hvit sjokolade og hasselnøtter. Du kan gjerne bytte ut det du måtte ønske til f.eks. karameller, pekan nøtter e.l. Søtt og godt blir det uansett, for det er nok sukker her til å gi diabetes til en hel bataljon. Ja ja.. noenganger er det ålreit sier Odd Børresen så denne gangen er det faktisk det! (Hele røren er blandet uten å bruke elektrisk mikser).


6.5dl Hvetemel
2 1/2ts Bakepulver
1/2ts Salt
150gr usaltet Smør (mykt, ikke smeltet)
450gr Lyst brunsukker (jo da det stemmer! :)
3 Egg
1ts Vanilje Ekstrakt
180gr mini M&M
100gr Hvit Sjokolade (grovhakket)
150gr Hasselnøtter (grovhakket)

  • Forvarm ovnen til 175grader C og smør en firkantet form 33 x 22cm.
  • I en bolle visper du sammen hvetemel, bakepulver og salt. Sett denne bollen til side.
  • I en ny bolle blander du sammen smør og sukker til alt smøret er i blandet sukkeret. Bruk gjerne baksiden av en skje for å lettere presse smøret utover.
  • Tilsett ett egg om gangen, og rør det godt inn i smør/sukker blandingen før du tilsetter det neste egget.
  • Bland inn vanilje, sjokolade og nøtter.
  • Rør inn melblandingen i tre omganger så du ikke får for mye mel å jobbe med omgangen.
  • Hell nå den tykke røren over i den smurte formen og spre den utover.
  • La det hele steke i ca 30-40min, til gylden brune.
  • Hvelv kaken over på rist å la den avkjøles før du kutter den opp.


torsdag 3. juni 2010

Quick cake

Jo da, du hører det i navnet. Quick cake er en kake du lager i full fart. Den mikses fort sammen, stekes, strøs melis på og så er du ferdig. Det er jo det samme man gjør med alle kaker, men denne er det ikke noe fiks fakseri med. Det er en lav, litt seig kake som skal være litt rå i midten. Om du får gjester og ikke har noe klart kan du fint lage denne mens du setter på kaffe.


150gr Smør
3dl Sukker
1 1/2dl Hvetemel
2ts Vaniljesukker
4ss Bakekakao
2 Egg

  • Forvarm ovnen til 225grader C og smør en 24cm rundform.
  • Smelt smøret.
  • Rør sammen smør, sukker, hvetemel, vaniljeukker, kakao og egg.
  • Hell røren i formen og la den steke i 12-15min.
  • Den er god servert varm med is eller kald.

onsdag 2. juni 2010

Vanilje Ekstrakt

Som dere sikkert har lagt merke til inneholder mange av de oppskriftene jeg bruker Vanilje Ekstrakt. Vanilje Ekstrakt er så godt som umulig å få kjøpt i Norge, jeg har kun funnet en flaske på Helios i Sandvika. Jeg undrer over om det er så vanskelig å få kjøpt siden det er et bakevare produkt som inneholder alkohol, og det er muligens restriksjoner på slikt i Norge. Ikke vet jeg, men siden det er så vanskelig å få tak i og så lett å lage, skal jeg nå lage prosjekt Vanilje Ekstrakt. Selve ventetiden er lang, ca 8uker. Så vi må være tålmodige! Man kan lage ekstrakt ved bruk av Vodka eller Rom. Jeg valgte å bruke Rom, for å få en ekstra spennende smak på min Vanilje Ekstrakt. Med tiden vil innholdet endre farge fra blank til brun, jo mørkere jo bedre kvalitet. Oppdatering kommer om flasken!


2dl Hvit Rom eller Vodka
2stk Vaniljestenger

  • Fyll en flaske med alkoholen du valgte
  • Kutt vaniljestengene på langs, men la den henge sammen i enden.
  • Dytt stengene ned i alkoholen og skru på korken.
  • La flasken stå i kjøkkenskapet mørkt og ute av sol lys i ca 8uker.