søndag 12. september 2010

Skivebrød med hvitløksfyll

Dette deilige skivebrødet var morsomt å bake. Det kjente jeg at jeg trengte nå etter min uoverensstemmelse med Martha Stewarts muffinser. Her kan man variere innholdet i brødet med det man måtte ønske. Jeg skulle ha et brød til dagens middag, lasagne. Så mitt valg av innhold ble hvitløk, frisk basilikum og soltørket tomat og ost i olje. Resultatet ble nydelig.

En ting jeg liker spesiellt med skivebrød er at man trenger ikke kniv for å skjære det opp, det brytes lett opp i skiver og så er de ferdig smurte! Kan jo nesten kalle det latmannsbrød :) Helt perfekt til piknik egentlig.


1 pose Tørrgjær
1 1/4dl lunket Vann
1ss Sukker
3ss Hvetemel

550g Hvetemel
2ts Havsalt
2 1/2dl lunket Vann

1/2dl Oliven olje
3 fedd Hvitløk (hakket)
3 stk. soltørkede Tomater (hakket)
ca 10 Basilikum topper (hakket)
30g revet Norvegia

  • Til å begynne med blander du sammen tørrgjær, 1 1/4dl vann, sukker og 3ss Hvetemel i en liten bolle. La blandingen stå på en lun plass i ca 10min for at gjæret skal aktiviseres. Du vil se at blandingen begynner å boble/skumme og fordobles i mengde. Gjør den ikke det er gjæren død, og du må begynne på nytt.
  • I bollen til kjøkkenmaskinen blander du sammen mel og salt.
  • Hell gjærblandingen og start kjøkkenmaskinen, kjør på medium/lav hastighet mens det hele blandes. Hell inn resten av vannet mens du blander.
  • Elt deigen i ca 5min på høy hastighet til du har en smidig deig.
  • La deigen heve i ca 1t på et lunt sted med plast trukket over bollen.

  • Varm oljen og hvitløk i en liten kasserolle. På den måten blir hvitløken rundere og ikke så skarp.
  • Bland inn basilikum og soltørket tomat.
  • Når oljen er avkjølt kan du også blande inn osten.

  • Når deigen er ferdig hevet banker du den ned med ett dunk, hell den ut på en lett melete bakeflate og elt deigen i ca 1min.
  • Del deigen i to, så tar du hver del og deler i nye 8 deler. Du lager to korte brød som stekes i samme form.
  • Smør en 30cm lang brødform og sett den til side.
  • Av alle små delene lager du skiver som er ca 6cm i diameter. Legg en skive på benken, legg på fyll, så en ny skive over der, nytt fyll og ny skive... osv.
  • Når du har stablet alle åtte skiver, legger du stablen rett opp stående i brødfomen. Sett noe litt tungt så den ikke sklir mens du lager neste del.
  • Gjør det samme med den andre delen av brødet og flytt også denne stablen i formen.
  • Nå har du to brød som skal etterheve i ca 30min.
  • Forvarm ovnen til 220grader C
  • Pensle brødet med melk og stekes i ca 30min.
  • Velt brødet over på rist når det er ferdig stekt. Nytes varmt eller kaldt.

7 kommentarer:

Monica sa...

Mmm, det så veldig godt ut! Kanskje jeg må prøve dette, selv om jeg egentlig har gitt opp å bake brød ...?

Maria sa...

Det annbefaler jeg at du gjør Monica, brødet smaker kjempe godt. Luftig og lett.

Hvorfor har du git opp å bake brød?

Kari sa...

Jeg har egentlig gitt opp gjærbakst, men dette brødet så bare nydelig ut. Tror jeg må jobbe med å komme over fobien min...

Kari :-)

Maria sa...

Dette brødet er deffinetivt verd å komme over en fobi med :) Hiv deg ut i det :)

Monica sa...

Brødene mine smaker sagflis og kan brukes til å slå inn spiker ... :(

Anonym sa...

Denne fristende oppskriften fulgte punktlig og alt så ut til å vellykket helt til stekeprosessen.. På tross av at brødet stod i ovnen i nesten en time, var det rått.. :/ I håp om å lykkes ved 2. forsøk, lurte jeg på om du kanskje kunne gi meg en forklaring på hvorfor det ble sånn? Skal brødet stekes midt i ovnen eller nederst? Trine

Maria sa...

Det hørtes merkelig ut. Jeg steker det midt i ovnen, pass på at ovnen er forhånds varmet. Høres merkelig ut at brødet er rått på 220 grader, er du sikker på at termostaten var riktig?