mandag 8. mars 2010

Marshmallow Fondant

Marshmallow fondant er et amerikansk fenomen for å dekke og pynte en kake. Det er veldig morsomt å jobbe med og lett å lage. Her i Norge er det mer vanlig med marsipan, og om vi ønsker en hvit kake brukes hvit marsipan som er veldig dyrt å kjøpe. Du kan få kjøpt ferdig marshmallow fondant, men jeg synes det er greit å lage den selv. Jeg har kun gjort det to ganger, så jeg er nok ikke noe ekspert enda. Man kan farge, forme og gjøre mye morsomt med fondanten. Det smaker søtt og godt, så prøv å ikke ha lokket for trykt. Her har jeg dekket to sjokolade kaker. Husk å legge hvit smørekrem under MMF lokket for at ikke kaken skal vises igjennom. Denne oppskriften gir en stor porsjon, stor nok til å lage figurer og å legge lokk. Du kan oppbevare mmf i kjøleskapet om den er godt dekket med Crisco og plastfolie.


450gr mini Marshmallows
2-5 ss Vann
900gr Melis
113gr Crisco Shortening (i en en egen skål)

  • Smelt marshmallowsene og 2ss med vann i mikrobølge ovnen eller i vannbad. La det stå i mikroen i 30sekunder for så å røre rundt, sett tilbake i mikroen i 30sek. og rør om. Gjør dette om og om igjen til det er smeltet.
  • Hell 3/4 av melisen over blandingen. Jeg liker å ha siktet melisen først for å unngå klumper i blandingen.
  • Smør inn hendene godt med Crisco fett, fingre, håndflater og alt. Og smør også benken godt inn med fettet.
  • Hell blandingen på den smurte benken og kna. Deigen er klissete!
  • Tilsett resten av melisen og kna videre.
  • Når deigen blir klissete ta mer fett på hender og benk.
  • Deigen skal bli elastisk, er den tørr så revner den lett. Tilsett da mer vann ca 1/2ts om gangen.
  • Jobb lenge med deigen så du får den elastisk og fin. Den skal ikke revne lett.
  • For å oppbevare marshmallow fondanten, smør den inn med Crisco shortening og pakk den godt inn i plastfolie. Sett den så i kjøleskap. Den er holdbar sånn i ukesvis.
Kilde: http://whatscookingamerica.net/

27 kommentarer:

Maria sa...

Test kommentar

Monica sa...

Hei!

Fin blogg - jeg prøver meg på sukkerbrødet ditt i skrivende stund :)

Men jeg lurer på hvor man får tak i Crisco shortening? Jeg ser mange bruker det når de jobber med masser til kakedekorering ...

Takk for hjelpen!

M:)

Maria sa...

Hei Monica.

Du får kjøpe Crisco shortening på de store matvarehusene, som f.eks Ultra, Centra og Coop Mega. Nå vet ikke jeg hvor du bor, men om du har noen store matbutikker i nærheten kan du alltids høre om noen kan ta det inn for deg om de ikke har det allerede.

Lykke til :)

Monica sa...

Ah, takk for tips. Jeg bor i Oslo, så det burde ikke være helt umulig å få tak i.

M:)

Maria sa...

Da går det nok veldig bra, Centra på Majorstuen er veldig bra. De har nok helt sikkert Crisco.

Thu sa...

Heii ^^ digger bloggen din

Men er det noe annet man kan bruke hvis man ikke har Crisco??

Lurer på om jeg ikke skal be vennina mi kjøpe det i amerika, men er ikke sikker om det er lov til å ha det i bagasjen ;S

Maria sa...

Så bra at du liker den. :)

Du kan godt bruke romtemperert Flott matfett. Ellers kan du kjøpe Crisco på butikker som Ultra og Mega.

Anonym sa...

Takk for en fin side =) Jeg skal lage en veskekake til mitt tantebarn, så jeg har vært ute etter en fondant oppskrift, å her fant jeg den =)

Tusen Takk for hjelpen :)

Maria sa...

Så hyggelig at du liker siden. Husk å start med 2ss vann, ikke gå rett på 5ss. Lykke til med veskekaken. Hyggelig om du viser bilde på facebook siden, morsomt å se hva du lager :)

Torill K sa...

Har alltid hatt lyst til prøve fondant men aldri funnet det, eller skjønt hvordan man lager det. Høres mer spennende ut enn marsipan. Men får du kjøpt ferdig noen steder, til de gangene jeg har litt dårligere tid?

Og hvordan lager man sjokolade-fondant da? Bare bruker mørk konditorfarge eller?

Hilsen Torill

Maria sa...

Hei Torill,

MMF (Marshmallowfondant) er kjempe morsomt å lage, jeg tror ikke du får kjøpt ferdig her i Norge, mulig du kan finne det på en utenlandsk nettbutikk.

Det er forskjell på MMF og Sukkerpasta også kjent som Fondant. Jeg vet du får kjøpt ferdig laget Sukkerpasta/Fondant på div. nettbutikker.

For å lage sjokoladefondant kan du smelte med kokesjokolade i blandingen.

Lykke til. :)

Anonym sa...

Kan man ta i konditorfarge for andre farger?Skal det evt gjøres når fondanten er ferdig?Takk for oppskrift!!:)

Maria sa...

Hei hei, ja du kan ta i konditorfarge eller annen type matfarge. Om du skal ha hele i samme farge kan du farge den mens du lager den, ellers så knar du inn farge i den mengden du trenger. :) Pass på å bruke min. antall vannskjeer først :)

Bente sa...

Hei.

Har du oppskrift på sjokoladekaken og fyllet som du bruker under Marshmallows fondaten

Bakeren sa...

HEI! Jeg er en veldig glad i å bake søtsaker, og må bare si at du har en kjempebra blogg! oppskriftene dine har vert til stor hjelp og inspirasjon.

Men.... hvordan legger man på fondant på feks: en rund kake uten at den folder på sidene?

Håper på en enkel forklaring...
Tusen takk!

Monica sa...

@Bakeren:

Maria har ikke vært her på lenge, så jeg tenkte jeg kunne prøve å svare i hennes fravær.

Du trekker en kake med mmf på samme måte som du ville trukket den med marsipan. Sørg for å kjevle lokket (mer enn) stort nok, så unngår du folder på siden av kaken. Mmf er vanligvis ganske elastisk, så du kan også trekke forsiktig i lokket mens du glatter ut sidene, slik at foldene blir borte.

Håper det var til hjelp!

(Og håper du tilgir meg for at jeg blandet meg, Maria!)

M:)

Maria sa...

Hei, beklager at jeg ikke svarer så fort. Tiden strekker ikke til.

Takk for at du har svart Monica.

Smør først kaken inn med smørekrem eller krem.
Når du kjevler ut lokket kan det være greit å bruke et silikonunderlag som er pudret med melis. Om du bruker et silikonunderlag vil du lettere løfte over lokket ved å løfte med underlaget for så å trekke det av når lokket er på kaken.

Glatt over toppen av kaken med melispudrede hender, glatt så sidene nedover, jobb deg rundt. Løft på mmf kantene mens du stryker ned så du ikke trekker hardt i lokket. Glatt alltid nedover og ikke rundt.

Det er mange fine "how to" videoer på youtube. Søk på " How to cover a fondant cake " :) Lykke til :)

Anonym sa...

Holder denne oppskriften bare til 1 stor kake? :)

Maria sa...

Gud, det er så lenge siden jeg har laget den nå at det er nesten så jeg ikke husker. Mener at det er mye til overs.

Anonym sa...

Hei! jeg har tenkt til å lage angry birds figurer ut i fra mmf! takk for denne oppskriften :-) men hvor kjøper du mini marshmallows? går det antakelig å bruke de store hvite i stedet?

Anonym sa...

du får kjøpt mini på meny! :)

Anonym sa...

hvis du ikke har mikrobølgeovn da

elin sa...

hei, lette etter crisco på centra og de sa at alle butikker har sluttet å selge i Norge. Er det sant?

Eunike sa...

Hei! Jeg elsker bloggen din! Det er så mye inspirasjon å hente her.
Bountykulene var kjempedeilige!
Holder på med denne marshmallow fromachen, tror ikke jeg får det helt til, men ønsk meg lykke til videre!
Takk for at du legger ut så mye digg på bloggen!

Maria sa...

Hei Eunike,
Takk for kommentaren din, og jeg er glad du liker bloggen. Jeg tror ikke du har funnet bountykuler på min blogg men det høres godt ut :)

Marshmallowfondant skal ikke være så vanskelig å lage men pass på at du prøver deg frem med vannmengden. Begynn med litt og litt... Lykke til :)

Anonym sa...

Hei skal lage min egen bryllupskake og tenkte og bruke mmf. Mannen er glad i hvit sjokolade og tenkte og legge det til. Hvor mye skal jeg legge til og hvordan forandrer det oppskriften?
Takk Emily

Anonym sa...

Hei! Dett blir spennende! Skal bake litt spess kake, og fikk inspirasjon av DEG! Takk