lørdag 7. august 2010

Ripsgelé med hint av bringebær

Nå på sensommeren er det fantastisk hvor mye deilig bær vi har her i Norge. Jeg er så heldig å ha en rips busk i hagen, som lillemann og jeg plukket ren her om dagen. Naboen vår har noen bringebær busker han ikke hadde tid til å plukke, så vi tok oss en tur dit også. Med en bolle full av rips og bringebær begynte prosjekt ripsgelé. Jeg må innrømme at dette er første gang jeg lager gelé. Med hodet full av historier om de som gjør iherdige forsøk, men som får gelé som ikke stivner, synes jeg dette var et spennende prosjekt. Vil den stivne eller ikke? Det gjorde den, den ble kjempe fin om jeg får si det selv! Ripsgelé er nydelig på oster, til kjøttretter eller til å blande i sauser.

Du trenger ikke renske bærene før du koker de, men jeg anbefaler å skylle de. Selv rensket jeg bærene så jeg fikk fjernet de som ikke var av bra kvalitet. Behold de bærene som er litt umodne. De har et høyt innhold av karbohydratet pektin som gjør at rips er så godt egnet til å lage gelé.

Rips og Bringebær
2dl Vann pr. liter rips
900g sukker pr. liter saft

Selv hadde jeg 1.5l rips og 0.5l bringebær.


Hell ripsen i en kasserolle og tilsett vann. La det koke opp, så små koke i ca 30 -60min. Til du ser at bærene skrumper og blekner, da er saften kokt ut av de.


Om du ikke har en bærsil/saftsil så legg et klede i en sil for så å helle i bær og saft i for siling. Her skal man være forsiktig så man ikke falle for fristelsen til å skvise bærene for å få fortgang sies det. Man skal la det dryppe ferdig opp til 2t... det hadde ikke jeg tid til, men det gikk kjempe fint på min måte også :) Kledet var små masket så ingen uønsket bærkjøtt el. kom igjennom.


Her ser du min metode, jeg begynte å snurre kledet for å få en forgang i prosessen. Jeg snurret og presset med sleiven for å få ut all saften.


Mål opp saften og finn ut hvor mye sukker du skal bruke. 900g sukker pr. liter saft. Varm saften opp forsiktig til kokepunkt og la det små koke i ca 5 -30min. Hell i sukkeret litt etter litt så det smelter inn i saften. Husk å skum av det hvite/rosa skummet som kommer på toppen av saften. Dette kan du gjøre med en skje el. Når du tror tror du begynner å bli ferdig ta en geléprøve. Dvs. ta en dråpe av gelé saften på en asjett, la den kjøle litt før du kutter dråpen i to med en kniv el. den skal ikke skli sammen igjen.


Hell ripsgelé over i rene glass og la de kjøles under bakepapir før du setter på lokket. Min ripsgelé med hint av bringebær fikk en veldig fin rødfarge som ikke vises på dette bilde, det er noe med kveldslyset.


Og har du for mye gelé og for få glass er varm ripsgelé nydelig over vanilje is!

9 kommentarer:

Anonym sa...

Imponert over deg Maria. Det var godt beskrevet med mange fine bilder.

Maria sa...

Så bra at du likte innlegget :)

Monica sa...

God idè! Jeg er så heldig å ha venner med mer rips enn de klarer å plukke, og har fått i bøtter og spann i år, men har ikke riktig funnet ut hva jeg skal bruke bærene til. Nå vet jeg! Kan man bruke frosne bær til dette, tror du?

Maria sa...

Hei Monica.
Det er jeg ganske usikker på, siden det er mitt første forsøk på ripsgele selv. Du kan jo forsøke med litt av bærene, så ser du :)
Ellers er jo frosne rips fine til smoothies, lage rips sorbet, rips saft, eller bare rips med vaniljesaus på. Det er mye man kan bruke rips til.
Lykke til :)

Monica sa...

Det fungerte helt fint med frosne rips! Jeg blandet ripsgeleen med pisket kremfløte og fikk ripsfromasj som jeg brukte som fyll i en kake. Det ble kjempegodt!

Vet du hvor lenge ripsgele holder seg?

Maria sa...

Så utrolig bra at det fungerte fint med frosne rips, det er god kunnskap å ta med seg :)

RIpsgele har lang holdbarhet i kjøleskap så lenge glassene er helt rene og uten noe bakterier.

Du kan også fryse ripsgele.

Anne sa...

Hei! Ser at dere holdt på med dette i fjor, men lurer på om du kunne svart på en ting. Hva gjør du med bomullskledet når du er ferdig for å få det rent?Kokvask? Hilsen Anne

Maria sa...

Hei Anne, jeg må innrømme at jeg er litt lat og kastet det i søppelet... Jeg tror ikke det er mulig å få det helt hvitt igjen i så fall, men om du kokvasker det blir det jo rent, men ikke hvitt.

Randi sa...

Jeg kokvasker det, legger det på et lurt sted og finner det igjen neste år!