Her om dagen var jeg på biblioteket og lånte noen bøker. Der iblant boken Brød fra Åpent Bakeri. Åpent Bakeri på Damplass er mitt favoritt bakeri, så for meg å kunne forsøke å mestre noen av deres god saker er utrolig spennende. Jeg når ikke opp til deres nivå, men det er utrolig morsomt å forsøke.
Jeg hadde desverre ikke så mye hasselnøtter, så jeg kompenserte med å bruke halvparten med vanløttkjerner. Men i oppskriften skriver jeg original oppskriften.
I denne boken ser det ut som at den største ingrediensen er TID, her er det brukt en heve deig som du kan sette på morgenen for så å bake brøde om kvelden. Eller bake heve deigen om kvelden for å bake brødet om morgenen. Det er jo opp til deg.
Hevedeig:
1dl Vann
1.5dl Hvetemel
3g Gjær
Brød deig ca 8t senere....
150g Hasselnøttkjerner
7dl melk
(jeg valgte å varme melken litt)
1kg Hvetemel
50g Sukker
5ts Havsalt
30g Gjær
250g Hevedeig
(min ble ikke så tung, men jeg tok bare alt som jeg hadde)
100g Smør (kuttet i terninger
Rugmel til strøing
Hevedeig:
- Bland alle ingrediensene i en liten bolle. Trekk plastfolie over og sett den for å gjøre sitt mens du sover eller går på jobb.. Tikk Takk... tikk... takk...
Brøddeig:
- Rist hasselnøttene i tørr varm stekepanne til de begynner å svette. Grovhakk nøttene og sett de til side.
- Bland 6dl av melken med hvetemel, sukker, salt og gjær i kjøkkenmaskinen og kjør den på lav hastighet i ca 3min.
- Tilsett hevedeigen og øk hastigheten på kjøkkenmaskinen. La deigen elte i ca 5min mens du tilsetter resten av melken litt etter litt.
- Tilsett smøret og kjør på lav hastighet til du har en smidig og jevn deig.
- Tilsett hasselnøttene og la maskinen gjøre jobben sin igjen på lav hastighet.
- La deigen hvile i ca 1t... tikk... takk... tikk... takk...
- Del deigen i to emner og lag de til runde kuler.
- La emnene hvile på bakebordet i 20 - 30min... tikk... takk... tikk... takk...
- Form emnene til brød og legg de i smurte former eller på bakepapir på en stekeplate.
- Dryss litt rugmel over, og snitt brødene med skrå snitt før de så hever... tikk... takk... tikk...takk...
- Forvarm ovnen til 230grader C
- Nå er brødene dobbelt så store og du setter de i ovnen til steking på nederste rille.
- La brødene steke til de har fått en fin gyldenbrun farge... tikk... takk... tikk... takk... beklager men jeg kunne ikke dy meg :)
- Avkjøles på rist.
Mine brød ble litt vel brune, da jeg stuptrøtt kl 23.30 satt de midt i ovnen og ikke på nederste rille i 30min. Men smaken var utrolig god. Mykt og deilig med sprø skorpe :)
Kilde: Åpent Bakeri
2 kommentarer:
De så utrolig gode ut! Men hvordan måler man opp 3g gjær ...?
I boken står det 3gr dvs. på en størrelse med en ert. Jeg brukte digital vekt, og det ble mere på størrelse med 3 erter her i huset. Men bare ta en liten klype av en gjerklump :)
Legg inn en kommentar