Sider

tirsdag 24. august 2010

Hvitsjokolade mousse med hint av bringebær i sjokolade skål

Det er vel den lengste tittelen noe av mine bakverk har fått tror jeg. Her er en liten søt dessert i en morsom skål. Sjokoladeskål! Den er laget av vannballonger dyppet i smeltet kokesjokolade, så her kan du spise hele desserten inkludert skålen. Dette er som du forstår for den søte gane, hvit sjokolade, mørk sjokolade, krem og bringebær... mmm... Selve skålen er veldig morsom å lage, men du må regne med noen pang pang pang lyder da ballongene kan sprekke om sjokoladen er for varm. Her snakker jeg av egen erfaring! Og det sier ikke bare pang, men det fyker sjokolade også... kjempe morsomt! Denne desserten laget jeg til min mamma som takk for at hun passet lillemann sist helg. Desserten er like søt som henne!

Bildet ble veldig mørkt da jeg tok det i litt merkelig solnedgangs lys.

Sjokoladeskål
100g Kokesjokolade
4 Vannballonger

  • Blås opp ønsket antall vannballonger, denne oppskriften er for 4 skåler, og mousse til å fylle 4 skåler.
  • Smelt sjokoladen i vannbad, bruk en plastbolle som tåler sterk varme.
  • Dypp ballongen i sjokoladen, og plasser på en flat plate trukket med bakepapir.
  • Sett ballongene til kjøling.
  • For å fjerne luften i ballongene må du ha litt tålmodighet. Stikk en nål i toppen av ballongen, og la luften komme ut sakte, når ballongen står i spenn lar du de stå i ca 5 -10min, da vil den varme luften i rommet krympe ballongene.

Mousse
50g fryste Bringebær
1ss Vann
3ss Sukker
5ml Appelsin Likør
1.5dl Kremfløte
100g Hvit sjokolade

  • Mos bærene og vann med en stavmikser eller en blender og sil saften fra frøene.
  • Tilsett sukker og likøren, rør til sukkeret er oppløst.
  • Smelt sjokolade i en liten kasserolle over lav varme sammen med 0.25dl av fløten. Rør hele tiden til sjokoladen er helt smeltet.
  • Hell sjokoladen i en medium str. bolle og la den avkjøles til den er lunken.
  • Rør så inn 4ss av bringebærsausen i sjokoladen.
  • Pisk nå resten av fløten til krem.
  • Vend kremen inn i sjokoladeblandingen 1/3 om gangen til det hele er blandet.
  • Hell moussen over i sjokoladekoppene og sett de til kjøling.
  • Når du skal servere pynter du desserten. Jeg pyntet med bringebærsausen, bringebær og sjokoladefudge.

søndag 22. august 2010

Surmelkskake

Min mamma har en fantastisk spennende oppskriftsbok som inneholder oppskrifter hun har samlet på lenge. Boken er datert helt tilbake til 1981. Tenk på det, det er 29år det! Boken inneholder oppskrifter som eplekake, potetlefse, jeg ser jeg har som liten skrevet inn oppskrift på soft ice... skrevet med rød tusj, jeg ser mamma har skrevet 1988 der, da var jeg 9år. Jeg tror ikke oppskriften er testet, kanskje en ting å gjøre nå. Både jeg og søsteren min har vært inne å skriblet ned noe vi syntes så godt ut, og noe er ting vi bakte også. Men her er den siste oppskriften som er skrevet inn i boken hennes, Surmelkskake. Det er en saftig og god krydderkake, virkelig verd et forsøk for alle som liker krydderkaker.


7.5dl Surmelk (kulturmelk)
6dl Sukker
3ts malt Kanel
3ts malt Nellik
1ss Natron
150gr Smør (smeltet)
9-10dl Hvetemel

  • Forvarm ovnen til 200grader C og smør og trekk en langpanne med bakepapir.
  • Bland det hele til en glatt tykk røre.
  • Hell røren i formen.
  • Stekes i ca 30min, til du får en ren test pinne.
  • Avkjøles hvelvet på rist. Ta bort pannen etter noen minutter.

tirsdag 17. august 2010

Eple pai

Mmmmm.... eple pai! Bare duften av varme epler og kanel er nok til å få meg til drømmeland. Tankene flyter mot Amerika, høst og mørke kvelder. Jeg har ett epletre i hagen som jeg har blitt fortalt er et vinter epletre, men etter fjorårets eplefall i august, forsto jeg at noe var feil. Så i år rakk jeg å plukke litt epler før de ble klare for nedfall. Med nesten to kilo epler i kurven bestemte jeg meg for å bake eple pai. Jeg har lenge hatt lyst til å bake pai, men det er noe som har ligget og skremt meg bort fra tanken. For 10år siden gav jeg pai et forsøk og bunnen ble bløt og ekkel, så det var den bake lysten som forsvant i det ti-året. Lenge har jeg snakket om å bake pai igjen, og da min venninne Maggy gav meg en flott pai form hadde jeg vel ikke noe unnskyldning lenger. Så her er resultatet etter mange års lyst og gru. Hele bakeprosessen er litt omstendig da det er mye ut og inn av kjøleskap. Så start i god tid! Denne eplepaien er utrolig god, litt syrlig, og helt herlig med en kule vanilje is til. Serveres varm eller romtemperert.



Paibunn:
350g Hvetemel
1ts Salt
30g Sukker
226g usaltet Smør (kaldt og kuttet i små biter)
0,5dl is Vann

Eplefyll:
1.1kg Epler
(skrellet, kjernet og kuttet i båter. Ca. 900g båter)
50g Sukker
55g Brunsukker
1ss Sitronsaft
1ts Kanel
1/4ts Salt
28g usaltet Smør
15g Maizenna


Paideig:
  • Ta mel, salt og sukker i en food prosessor til det er blandet. Tilsett så smøret som er kuttet i biter. Kjør i ca. 15sek. til du har en blanding som er som grov sand.
  • Hell i vannet sakte i innmatingsrøret på toppen på food prosessoren mens du blander, helt til deigen holder sammen når du klyper i den. Maks 30sek. prosessering!
  • Hell deigen på arbeidsbenken, og lag en ball som du deler til to baller. Gjør de flate og pakk de inn i plastfolie. Den ene er paibunn, den andre er pailokk. Plasseres i kjøleskapet i ca 1t. Dette vil avkjøle smøret i deigen og roe ned glutenet.
  • Når deigen er ferdig avkjølt, ta ut en av bitene og legg den på en melete arbeidsbenk.
  • Kjevle deigen til en 30cm sirkel. Husk å snu på deigen mens du kjevler så den ikke setter seg fast. Kjevle fra midten og ut mot kantene for å få en jevn flate.
  • Brett deigen over så den ser halv ut og løft den forsiktig over i pai formen (23cm).
  • Kutt av overflødig deig rundt kantene og trekk over plast folie. Inn i kjøleskapet med den!
  • Ta så ut den andre deigen, kjevle den på samme måte, men legg den over på et bakepapir. På med plastfolie og inn i kjøleskapet med den også.
Eplefyll:
  • Nå skal vi lage fyllet! Skrell, fjern kjærnene og kutt eplene i båter. Her er det fint å ha en kjærnefjerner.... noe jeg mangler.
  • Bland sammen eplebåtene, sukker av begge slag, sitronsaft, kanel og salt i en stor bolle.
  • La blandingen hvile i ca 30min til 3timer. Det som skjer nå er at saften fra eplene trekkes ut, og du vil få en mengde veske i bunn av bollen.
  • Sil eplene over en stor bolle for å fange opp all saften. La de få tømme seg for sine safter i ca 15min -30min eller til du har ca 120ml saft.
  • Spray en bolle som tåler varme med formfett, hell i saften og legg i smøret.
  • Plasser bollen i microen i ca 6-7min på høy varme til det hele har redusert bra. Blandingen er nå litt karamelisert og er litt sirupaktig. (Du kan også gjøre dette over medium varme på komfyren).
  • Ta nå ut paitoppen av kjøleskapet, så den mykner og blir lettere å jobbe med.
  • Plasser de silte eplebitene i en stor bolle bland inn maizenna melet.
  • Hell eplesirupen over eplebåtene og bland sammen.
  • Hell epleblandingen over i den kalde pai formen.
  • Vet kantene av paitoppen og legg det over pai formen.
  • Putt overflødig paideig under bunndeigen og klyp kantene sammen med fingrene eller bruk en gaffel.
  • Med en skarp kniv kutter du 4stk. 5cm lange kutt i toppen av lokket så dampen slippes ut under steking.
  • Dekk paien med plastfolie og sett den tilbake i kjøleskapet mens du forvarmer ovnen.
  • Forvarm ovnen til 220grader og plasser en stekeplate på nederste rille i ovnen mens du forvarmer .
  • Stek eplepaien i 45-55 min, til saft bobler opp av kuttene. Pass på å dekke kantene av paien med folie etter 30min så den ikke blir brent.
  • Avkjøl paien på rist i ca 2-4timer før du skjærer i den... om du holder ut! Da har den satt seg og er absolutt best.
  • Kan lagrest i romtemp. i ca 2-3 dager.


Oppskriften har jeg funnet på joyofbaking.com, men jeg har endret bittelitt på den.

søndag 15. august 2010

Snickerdoodle Cookie

Ja da, du leste riktig. Snickerdoodle... I går var nok en merkelig dag værmessig i Bærum. Dårlig på morgen og strålende sol med sterk varme på ettermiddagen. Vi var invitert i middag til våre gode naboer, så jeg bakte disse cookiene som en gave til vertene. Veldig ofte er det vin eller blomster vi tar med, men det er veldig hyggelig å ta med noe man har bakt selv. Og siden den skjønne vertinnen er gravid, så er jo vin et heller dårlig valg. Da jeg skulle bestemme meg for hva jeg skulle bake valgte jeg Snickerdoodles siden mannen min syntes navnet er kjempe morsomt, også smaker jo cookiene veldig godt også da. Snickerdoodle oppskrifter er datert helt tilbake til 1800-tallet, så for at en oppskrift har overlevd så lenge betyr jo at den er veldig god. Snickerdoodles skal kun stekes til de er lett gyldne i kantene, så de er sprø på utsiden, og myke på innsiden.


Snickerdoodles:
360g Hvetemel
1/2ts Salt
2ts Bakepulver
227g usaltet Smør
300g Sukker
2 store Egg
1ts Vanilje ekstrakt

Trekk:
66g Sukker
2ts Kanel

  • Bland sammen mel, salt og bakepulver i en medium str. bolle.
  • Pisk smør og sukker til en myk krem.
  • Skrap ned sidene med en slikkepott for så å tilsette ett og ett egg. Pisk mellom hver addisjon.
  • Pisk inn vanilje ekstrakten.
  • Hell melblandingen i eggeblandingen og pisk sammen til du har en jevn tykk røre.
  • Om røren er for tynn til å lage boller, så sett den i kjøleskapet i 1-2t med plast over.
tikk takk tikk takk tikk takk tikk takk tikk takk....

  • Forvarm ovnen til 190grader C og legg bakepapir på to stekebrett.
  • Bland sukker og kanel i en bolle.
  • Lag 2.5cm diameter store boller, rull de i sukker og kanelblandingen og sett de på stekebrettet.
  • Press ballene ned med bunnen av et glass til de er ca 1.5cm tykke.
  • Stekes i 8 - 12 min. midt i ovnen. Avkjøles på rist.


Snickerdoodles kan oppbevares i en luft tett boks i 10 - 14dager.
ca. 6 dusin cookies.

Kilde: Joyofbaking.com

onsdag 11. august 2010

S'mores på pinne

I går, tirsdag 10 august var den offentlige S'more dagen! Du lurer kanskje på hva S'mores er, og det skal du nå få vite om du ikke allerede vet det. S'mores er orginalt en grahm kjeks (lik Marie kjeks), et tynt sjokolade flak, en "grillet"marshmallow så en grahm kjeks igjen. Så ja en kjeks, sjokolade, marshmallow sandwitch! Da jeg bodde i Minnesota ble jeg introdusert til denne mektige godsaken, og jeg må si at det er en perfekt belønning ved et bål etter en ski tur, eller på en koselig camping tur.

Men det er jo bare å lage S'mors på den måten du måtte ønske. Jeg tredde marshmallows på en pinne, dyppet de i smeltet sjokolade og så i knust kjeks. Lag en fin marshmallows bukett og sett dere rundt bålet!
Om du tar litt cornsyrup i den smeltede sjokoladen får du en paste-aktig masse som du kan legge mellom bakepapir, kjevle flat og stikke ut form biter mens massen er varm.

I mens jeg sto der ved kjøkkenbenken og lagde S'mores på pinne kom jeg på andre ting jeg kunne bruke denne trioen i, det vil jeg komme tilbake til senere. Ha en fin dag!


tirsdag 10. august 2010

Vanilje Cupcakes

Vanilje Cupcakes er de mest allsidige cupcakene synes jeg. De er som en base hvor man kan bruke fantasien. Tilfør sjokoladebiter eller bær, sitronskall eller karameller, mulighetene er mange. Her har jeg laget enkle vaniljecupcakes som jeg synes er veldig gode som bare vanilje cupcakes, ikke noe mindre, ikke noe mer!

Her i huset feiret vi to års bryllupsdag, så noen cupcakes ble pyntet til den anledningen.



Våre gode venner Cathrine og Martin fikk en liten baby gutt på søndag, så noen cupcakes til den fantastiske familien på fire.


113g usaltet Smør (mykt)
130g Sukker
3store Egg (romtemp.)
1ts Vanilje Ekstrakt
195g Hvetemel
1 1/2ts Bakepulver
1/2ts Vaniljesukker
1/4ts Salt
60ml Melk

  • Forvarm ovnen til 180 grader C og fyll en muffinform med 12 muffinpapir.
  • Pisk sammen smør og sukker til det blir en luftig krem i en mikser.
  • Tilsett eggene ett og ett og pisk mellom hver addisjon.
  • Pisk inn vanilje ekstrakten
  • Visp sammen hvetemel, vaniljesukker og salt i en egen bolle.
  • Skru mikseren på lav hastighet og tilfør melblandingen og melkeblandingen i tre omganger, start og slutt med melblandingen.
  • Fyll muffinformene 3/4 fulle med røre og stek i 18-20min til cupcakene er gyldne og en test pinne kommer ut ren.
  • Pynt evt. med smørkrem, se lengre ned på siden.

Smørkrem:
230g Melis
113g Smør (romtemp.)
1ts Vaniljesukker
2ss Melk
evt. Farge

  • Pisk smøret sammen i en mikser.
  • Sikt melis og vaniljesukker sammen og hell det over i smøret. Miks til du har en myk kremete masse.
  • Tilsett ønsket farge og pisk den inn så du har en jevn farge.

Kilde: Joyofbaking.com

søndag 8. august 2010

Havrekli muffins

Her har du noen sunne fiberike havrekli muffins som er gode til frokost eller lunch. Om du liker havregrøt ol. men er litt lei av det vil du like disse muffinsene. De inneholder nesten ingen sukker el. fett så dette er bakverket for dere som er på slankern', men det er ikke bakverket for dere som ønsker noen søte herlige muffins. :) Oppskriften fant jeg på baksiden av Regal Havrekli boksen. Jeg vet ikke om de hadde testet oppskriften men jeg stusset på at de mente vi kunne sette muffinsene på bakepapir, det hadde nok ikke gått for røren var veldig våt. Så i muffinsformer de havnet og fine ble de. Jeg har også endret på steketid og temperatur for de var ikke halvferdige med instruksjonen på boksen. Mine muffins fikk også en økning i rosin innholdet, for det synes jeg er godt!


3dl Regal Havrekli
2dl Regal Hvetemel
1ss Bakepulver
1/4ts Salt
6ss Rosiner
3ss Nøtter
(jeg brukte grovhakkede valnøtter)
1ss Brunt sukker
2ss Olje
3dl Skummet kulturmelk

  • Forvarm ovnen til 200grader C og sett muffinspapir i en muffinsform 12stk.
  • Bland havrekli, mel, nøtter, rosiner, bakepulver, salt og sukker i en stor bolle.
  • Bland så melk og olje, hell den blandingen i det tørre.
  • Bland forsiktig sammen og hell røren i muffinsformer.
  • Stekes i ca 15-25min. Test med en prøvepinne så du ser at den kommer ut av muffinsen ren uten røre på.

lørdag 7. august 2010

Ripsgelé med hint av bringebær

Nå på sensommeren er det fantastisk hvor mye deilig bær vi har her i Norge. Jeg er så heldig å ha en rips busk i hagen, som lillemann og jeg plukket ren her om dagen. Naboen vår har noen bringebær busker han ikke hadde tid til å plukke, så vi tok oss en tur dit også. Med en bolle full av rips og bringebær begynte prosjekt ripsgelé. Jeg må innrømme at dette er første gang jeg lager gelé. Med hodet full av historier om de som gjør iherdige forsøk, men som får gelé som ikke stivner, synes jeg dette var et spennende prosjekt. Vil den stivne eller ikke? Det gjorde den, den ble kjempe fin om jeg får si det selv! Ripsgelé er nydelig på oster, til kjøttretter eller til å blande i sauser.

Du trenger ikke renske bærene før du koker de, men jeg anbefaler å skylle de. Selv rensket jeg bærene så jeg fikk fjernet de som ikke var av bra kvalitet. Behold de bærene som er litt umodne. De har et høyt innhold av karbohydratet pektin som gjør at rips er så godt egnet til å lage gelé.

Rips og Bringebær
2dl Vann pr. liter rips
900g sukker pr. liter saft

Selv hadde jeg 1.5l rips og 0.5l bringebær.


Hell ripsen i en kasserolle og tilsett vann. La det koke opp, så små koke i ca 30 -60min. Til du ser at bærene skrumper og blekner, da er saften kokt ut av de.


Om du ikke har en bærsil/saftsil så legg et klede i en sil for så å helle i bær og saft i for siling. Her skal man være forsiktig så man ikke falle for fristelsen til å skvise bærene for å få fortgang sies det. Man skal la det dryppe ferdig opp til 2t... det hadde ikke jeg tid til, men det gikk kjempe fint på min måte også :) Kledet var små masket så ingen uønsket bærkjøtt el. kom igjennom.


Her ser du min metode, jeg begynte å snurre kledet for å få en forgang i prosessen. Jeg snurret og presset med sleiven for å få ut all saften.


Mål opp saften og finn ut hvor mye sukker du skal bruke. 900g sukker pr. liter saft. Varm saften opp forsiktig til kokepunkt og la det små koke i ca 5 -30min. Hell i sukkeret litt etter litt så det smelter inn i saften. Husk å skum av det hvite/rosa skummet som kommer på toppen av saften. Dette kan du gjøre med en skje el. Når du tror tror du begynner å bli ferdig ta en geléprøve. Dvs. ta en dråpe av gelé saften på en asjett, la den kjøle litt før du kutter dråpen i to med en kniv el. den skal ikke skli sammen igjen.


Hell ripsgelé over i rene glass og la de kjøles under bakepapir før du setter på lokket. Min ripsgelé med hint av bringebær fikk en veldig fin rødfarge som ikke vises på dette bilde, det er noe med kveldslyset.


Og har du for mye gelé og for få glass er varm ripsgelé nydelig over vanilje is!

mandag 2. august 2010

Suppebrød

Da er sommertiden snart over og tiden for baking kommer tilbake. Jeg fikk høre i dag at det var på tide med noen nye oppskrifter så det er vel et spark bak til å komme ut av sommer modus :)
Her kommer en oppskrift på noen nydelige suppebrød som mamma og jeg laget sammen da jeg var hjemme i Juli. Oppskriften er opprinnelig for nanbrød, men vi endret den litt og fikk som resultat akkurat hva vi ønsket. Nydelige brød som kan dyppes i supper og sauser.


1/2pk Tørr Gjær
1/4dl Melk (lunken)
1ts Sukker
2ss Rømme
3ss Creme Fraish
1ts Salt
1ts Bakepulver
1 Egg (pisket)
2ss Rapsolje
2fedd Hvitløk (finhakket)
ca 8dl Hvetemel

Vann til pensling og Maldonsalt til strøing

  • Rør gjæren ut i melken og tilsett sukkeret. La blandingen stå lunt i 15min.
  • Bland inn rømme, creme fraish, salt, bakepulver, egg, olje, hvitløk og 1/4 av melet. Rør om til blandingen blir blank.
  • Tilsett resten av melet litt etter litt. Elt deigen godt.
  • Varm en bolle i varmt vann, tørk den og pensle den med olje. Legg deigen i og la den heve i ca 1t til deigen er dobbelt så stor.
  • Forvarm ovnen til max varme på din ovn (ca 250 -300grader C) og klargjør to stekeplater med bakepapir.
  • Del deigen i åtte og form dråpeformet flate brød med hendene.
  • Pensle brødene med vann og strø på maldonsalt.
  • Stek brødene i ca 5-7min siste min. med grill funksjon.

søndag 1. august 2010

Adrians 1-års kake


Min lille Adrian ble 1 år her i juli og da måtte han jo få en kake til selskapet sitt. Etter mye kreativ prosess fra Ole Brumm til Drømmehagen til bondegård endte vi opp med en humlebol kake :) Adrian er en nysgjerrig liten fyr, og sier bzzzzzzz.... til humler og bier, så vi følte at det ble et godt valg til lille supermann.

Med god hjelp fra min kjekke nevø Marcus på 7 år, baket og pyntet vi kaken som er i to egt. Den grønne kaken er Annas sjokoladekake med appelsinkrem, og selve humlebolet er gulrotkake med ostekrem. Trekkene er marshmallowfondant og pynten er sukkerpasta.